Humor en persoonlijkheid in je speech
10 uitdagende tips
10 uitdagende tips.
Op een podium staan wordt wel eens vergeleken met doodsangst. En ja, een podium is erop of eronder. De meeste mensen verstijven, maken zich zorgen over hun tekst, zitten in hun hoofd, zijn keihard ‘aan het werk’ met als gevolg dat ze totaal zichzelf niet zijn en nauwelijks contact met de zaal hebben. Met als resultaat een gevoel van mislukt zijn en een nog grotere podiumangst.
Volgens mij kan het anders. Makkelijker. Leuker.
De meeste presentatie cursussen die ik heb gezien vertellen je wat je NIET moet doen op een podium: Niet heen en weer lopen, laat geen emoties zien en ben niet te persoonlijk of kwetsbaar. Maar dat is niet waar het publiek voor valt. Het publiek houdt van persoonlijkheden en humor.
1. Er is niks mis met je!
Ik geloof in datgene wat je wél hebt. Ik geef je zelfvertrouwen en kijk naar wat je nodig hebt.
In het begeleiden van duizenden leerlingen en cabaretiers heb ik vele soorten van talent gezien en ook vele manieren ontdekt hoe je dit talent ‘aan’ zet. Ik leer je geen trucjes, maar werk op maat en versterk het talent dat aanwezig is en geef adviezen voor de lange termijn.
2. Laat jezelf niet gek maken, maar ook zeker niet normaal.
Hoe authentieker je bent, hoe interessanter. Het ontwikkelen van je persoonlijkheid op het podium kan alleen door te zoeken naar je authenticiteit. Geef jezelf toestemming om ‘anders’ te mogen zijn.
3. De ondeugende persoon in jou is niet bang.
Je kinderlijke deel, is het deel dat vragen stelt. Is nieuwsgierig en heeft een onderzoekende houding. Ik ontwikkel je playfulness, je humor en je plezier en daarmee ga je heel anders en meer ontspannen het podium op.
4. Maak een sport van het betrokken maken van de zaal.
Je leert om het publiek te verleiden door je doel, missie, purpose, roeping, boodschap belangrijker te maken dan je performance.
Waarom dit anders is dan andere humor cursussen?
Omdat humor in deze cursus niet technisch wordt benaderd, maar gevoelsmatig. En je anders naar situaties leert kijken, waardoor je op de lange termijn beter ziet waar de grap zit, beter gaat timen en waardoor het effect vele malen groter is en er vaker gelachen wordt.
Humor aanleren als een taal.
Humor wordt gezien als iets wat je in je hebt of niet. Als een talent. Terwijl je het wel degelijk kan ontwikkelen en aanleren. Kan oefenen. Zoals je een taal kan leren.
Iedereen die kan lachen heeft gevoel voor humor en kan zijn humor ontwikkelen. Ja, je kan dus grappiger worden gedurende je leven.
Humor is altijd nodig.
In tijden van crisis hebben mensen humor nodig voor het oefenen van hun veerkracht en in betere tijden is humor nodig om je creativiteit en zelfreflectie te ontwikkelen. Humor laat je anders naar dingen kijken. Je speelt met de realiteit en daarmee ontwikkel je veerkracht.
Ik zou willen dat iedereen humor serieus neemt, omdat het
Ik zie cabaret, kleinkunst, comedy & humor als een manier van leven.
Voor het opbouwen van veerkracht. Voor het omzetten van slachtofferschap in actie.
Mijn drijfveer om cabaretiers te regisseren, cabaret lessen te geven en keynotes over humor te geven is ontstaan uit mijn jeugd waar de humor uit nood geboren is in een familie van vechters, slachtoffers en drama queens. Het voelde alsof ik een toeschouwer was van een slecht geschreven Grieks drama. Er was bij ons thuis altijd zó veel spanning. Mijn reden om humor te gebruiken was omdat ik van die spanning af wilde. Ik voelde de onstuitbare behoefte aan iets lichts, iets vrolijks en aan meer lucht.
Humor was hier dus niet het doel, maar een manier om de spanning te breken.
Ik ging totaal onbevangen naar de Theaterschool en toen ik afstudeerde was mijn podiumangst gigantisch. Naast dat deze school niet echt naar je talent keek, maar meer naar waar je aan hun ogen aan moest voldoen, waren de beoordelingen loodzwaar en hard.
Uit deze leerschool is mijn enorme drive ontwikkeld om echt te kijken naar iemands talent en door het geven van advies ‘op maat’ die het talent versterkt.
Na school ben ik met een ongelooflijke passie als docent en regisseur gaan werken. En overwon ik mijn podiumangst als trainer door het maken van shows, workshops en energizers voor bedrijven. Daar leerde ik een ongemotiveerd publiek te inspireren en de leider in mij was geboren. Het ging ineens niet meer over mijn talent of prestatie op het podium maar over wat wil ik bereiken met deze zaal.
Daarom beschouw ik iedereen die op een podium gaat staan als een leider.
Ze haalt het beste in je naar boven
Malinca Verwiel is opgeleid als theaterdocent en kleinkunstdocent en heeft zo’n duizend leerlingen besmet met het cabaretvirus en vele beginnende cabaretiers aan een bloeiende carrière geholpen, o.a.Claudia de Breij en Leon van der Zanden.
Ze is Cum Laude afgestudeerd op haar scriptie: “Hoe maak je een komedie tragisch en hoe maak je een tragedie komisch?”
Ze maakte en speelde 15 jaar lang shows, energizers en workshops voor organisaties met Humor in Bedrijf.
Ze is speaker coach voor pitches, TED-talks, seminars en boekpresentaties.
Malinca maakt iedereen playful en weet ook nog op een liefdevolle manier de vinger op de zere plek te leggen, waarvoor men haar meestal heel dankbaar is.
Ze heeft High Impact Leadership gestudeerd en het Women’s Leadership Program bij Carla Clarissa gevolgd en beschouwt iedereen die op een podium gaat staan als een leider.
Haar roots liggen zowel in de grappigste provincie van Nederland, Brabant, als in de meest serieuze provincie van Nederland, Gelderland.
Ze woont op het platteland tussen de Waal en de Maas met haar onvoorwaardelijke liefdes: haar vriend, 2 honden en hun Bed & Breakfast.
Wat is mijn Why?
Elf redenen waarom je waarschijnlijk niet grappig bent ...
In elke grap zit een element van pijn. Als er teveel pijn is, is het NIET grappig. Maar als er te weinig pijn is, is het ook NIET grappig!
Blijdschap en verdriet
Wat is het verschil tussen drama en flauwigheid?
In deze les wil je het liefst in een gat in de grond verdwijnen van schaamte
Humor en persoonlijkheid in je speech, 10 uitdagende tips
Bijna klaar!